zoek/search site

vragen of opmerkingen?


Bestel hier de officiŽle Euro 2012 EK BAL
wk ballen

WK ballen


Elke keer als er een WK's worden de nieuwste technieken uit de kast gehaald om een superieure wk bal te maken. Op deze pagina een overzicht van alle WK/EK ballen die tot nu toe gebruikt zijn.
Elke bal heeft zijn eigen verhaal. De eerste WK bal van Adidas was de Telstar uit 1970. Dat was overigens net als de Teamgeist , ook een bal in de kleuren zwart/wit met gouden opdruk.
Quote: ‘De fijne gouden accenten staan symbool voor de 18-karaats gouden WK-trofee waar de 32 teams om zullen strijden.’


WK 2010 Jabulani bal

WK BAL 2010 | Jabulani


Jabulani stamt uit de taal van de Zulu's, de grootste etnische groepering in Zuid-Afrika. Het betekent feestelijk vieren. Fabrikant Adidas heeft de bal elf kleuren gegeven, die symbool staan voor de elf officiële talen en elf Zuid-Afrikaanse stammen in het WK-gastland.

Meer over de Jabulani WK BAL
Kopanya bal confederation cup 2009

Confederation Cup 2009 | Kopanya bal


Voor de eerste keer in de historie heeft Adidas sppeciaal voor de Confederation Cup 2009 een bal ontwikkeld.

De nieuwe bal, met haar ongewone design, werd onthuld voor een grote Zuid-Afrikaanse menigte toen Zuid-Afrika speeldfe tegen Kameroen in de jaarlijkse Nelson Mandela wedstrijd. Dit waren de eerste teams die ooit gebruik maken van de Kopanya.

Het woord "Kopanya" komt uit Zuid-Sesotho wat een officiŽle taal is die gesproken wordt door ongeveer 5 miljoen mensen.

Kopanya het ongebruikelijke ontwerp is geÔnspireerd op het artwork van de Ndebele bevolking van Zuid-Afrika. Dit blijkt uit de complexe zwarte vormen uit de traditionele Ndebele elementen. Deze vormen zijn vermengd met de levendige kleuren welke de moderne kunstenaars uit Ndebele typeert. De zilveren rand geeft de Kopanya een futuristische touch. De bal geeft de spelers een optimale balcontrole.EK BAL 2008 | EUROPASS


De 'Europass' kenmerkt zich volgens Adidas door een geavanceerd en zeer fijn oppervlak, waardoor er meer grip is tussen de bal en voetbalschoen. De spelers zouden daardoor het projectiel nòg beter kunnen controleren, ongeacht de weersomstandigheden. De Europass is te koop vanaf 3 december 2007.

De adidas EUROPASS valt op door een kernmerkend reliŽf op de huid van de bal. Dit revolutionaire reliŽf bestaat uit een geavanceerd en zeer fijn oppervlak, waardoor er meer grip is tussen de bal en een voetbalschoen.
Hierdoor kunnen spelers de bal nog beter controleren, ongeacht de weersomstandigheden.
De naam van de bal EUROPASS is een verwijzing naar de bergpassen die de Europese gastlanden Oostenrijk en Zwitserland met elkaar verbinden. Het is ook een speelse verwijzing naar een van de belangrijkste spelelementen van het voetbal: de 'pass'.EK 2008 Europass Europass bovenkantOverhandiging europassAlpen europassEK bal 2008

EK BAL 2008 ook een adidas bal


Hiernaast een voorbeeld van de mogelijke EK 2008 bal. 1 ding is zeker het is dit jaar weer een Adidas bal, Adidas is de hoofdsponsor van het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk.


wk bal 2006 teamgeist

WK BAL 2006 Duitsland| Teamgeist


Ook over de bal waar het WK 2006 is gespeeld valt het een en ander te vertellen.
Deze wk bal is ronder dan ooit. Adidas, sinds 1970 leverancier van WK-ballen, heeft het vertrouwde concept van een bal die bestaat uit 32 vlakken (20 zeshoeken en 12 vijfhoeken) verlaten. De nieuwe bal, Teamgeist, bestaat uit 14 stroken die de vorm hebben van een wereldbeker. Volgens Adidas is de bal 30% preciezer dan concurrerende ballen.

Doordat er minder naden zijn is de bal ronder en minder gevoelig voor vervorming. Dankzij de gepatenteerde ‘thermal bonding’-technologie blijven de eigenschappen en prestaties ongeacht het weer gelijk. Voor keepers was de bal geen pretje, zijn extra ronde vorm zorgen


EK BAL 2004 Portugal | Roteiroek bal 2004 roteiro


De Roteiro is de bal, die werd gebruikt tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2004 in Portugal, het is de eerste wedstrijdbal zonder stiksels.
De vlakken van de bal zijn niet aan elkaar gestikt maar thermisch gebonden.
Veel voetballers niet echt onder de indruk van deze nieuwe techniek, zo werd de Roterio ook wel bekend als "een baksteen"of strandbal.
"Als je hem in een bepaalde richting wil sturen, moet je hem heel erg hard raken"

 

 wkbal2002 japan zuidkorea Fevernova

WK BAL 2002 Japan Zuid-Korea | Fevernova


Tijdens het wk 2002 is er gespeeld met de Fevernova.
Het Duitse sportmerk Adidas levert de bal. De bal was opnieuw revolutionair verbeterd. De meningen waren verdeeld.
De adidas Fevernova was de eerste Wereldbeker wedstrijd bal sinds 1978 die afweek van de traditionele Tango die als bestond sinds 1978.

 

 

 


WK BAL 1930 Uruguay | WK bal 1930


In de eerste finale van het WK voetbal in 1930 konden beide finalisten, Uruguay en ArgentiniŽ het niet eens worden over de maat van de bal zodat elke helft met een andere maat van bal werd gespeeld.
Hiernaast een voorbeeld van de WK bal.